duminică, februarie 22, 2009

Mănăstirea Cetăţuia


Sursa ...informatiilor..sunt luate de aici....http://ro.wikipedia.org/wiki/Pagina_principal%C4%83

Mănăstirea Cetăţuia este o mănăstire din România situată în apropierea oraşului Iaşi.

Mănăstirea este ctitorită de Gheorghe Duca, care a ridicat-o între 1668 şi 1672 pe un deal ce domină valea râului Nicolina şi cartierul C.U.G.. Aici a funcţionat o tiparniţă cu litere greceşti, adusă de la Veneţia. Ajunsă o ruină la sfârşitul secolului XIX, a fost restaurată în perioada interbelică la cererea istoricului Nicolae Iorga.
Planul este tradiţional, având cunoscuta împarţire în; altar, naos, pronaos şi pridvor, iar absidele sunt semicirculare în interior şi poligonale în exterior, fiecare absidă cu câte 3 ferestre. Ca şi la Trei Ierarhi, contraforturile, în numar de şapte, sprijină zidurile exterioare ale bisericii Cetăţuia. În timpanul uşii, într-o cruce cu braţele egale şi rotunjite, este sculptată stema Moldovei: capul de bour care susţine o coroană ce este prevazută cu o cruce pe mijloc, având câte un leu de o parte şi de alta. Pridvorul înalt, de formă dreptunghiulară şi cu bolţi sferice pe pandantivi, este luminat de două ferestre. De o mare valoare artistică este şi ansamblul pictural, reprezentat nu numai prin compoziţiile sale monumentale, ci şi prin cele mai reduse ca întindere sau chiar prin medalioane. Observând frescele din interiorul bisericii Cetaţuia, se constată o tratare vioaie, prin care pictorii au reusit să imprime personajelor o puternică expresivitate, să sugereze ansambluri de perspectivă şi să redea dramatismul uman.

















Pictura murală moldovenească e realizată de fraţii Mihai, Dima si Gheorghe din Ianina(Grecia) si tratează teme ca "Judecata de apoi" si "Arborele Iesei. Biserica mânăstirii Cetaţuia, cu hramul Sf. Apostoli Petru si Pavel, monumentul principal al întregului complex arhitectonic de pe colina sudica a Iaşului, este plasată in mijlocul incintei si "se remarca prin elegantă, simplitate si justeţea proporţiilor". Casele voievodale fortificate, pivniţele boltite la subsol, biserica, casa domnească ce adăposteşte un muzeu de artă feudală, sala gotică(trapeza), alcătuiesc întregul complex arhitectonic Cetaţuia. O altă cladire veche din curte este baia domnească, de formă patrată şi încheiată cu o boltă semisferică pe care se înalţa un turn lanternă cu 8 ferestre şi o calotă semisferică, cu o deschidere circulară deasupra. În nişa din peretele sudic al bisericii se afla osemintele ctitorului, Gheorghe Duca ( Duca Voda cel Bătrân), iar ceva mai la Est se află o lespede funerară mică şi frumos sculptată, aşezată pe mormântul Mariei, una din fiicele domnitorului.



2 comentarii:

  1. Salut. Frumoase pozele. Descrierea, luata de pe wikipedia, ar fi trebuit editata putin, sa nu apara greseli precum " ctitortă" in loc de ctitorită.E bine sa specifici sursa cand preiei un articol de undeva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ms frumos.. ptr comentariu.. ptr sinceritate .. da poate trebuia editat... nu stiam ca trebuie ...specificata sursa.. de acum voi sti...

    RăspundețiȘtergere